+38 067 411 11 00 Зворотній дзвінок
+38 067 411 11 00
Мюнхаузен 2 / Блог / Що потрібно знати про шумоізоляцїю, купуючи квартиру в новобудові

Що потрібно знати про шумоізоляцїю, купуючи квартиру в новобудові

09/07/2020

Вибираючи квартиру в новобудові, більшість потенційних покупців в першу чергу звертають увагу на розташування житлового комплексу, ціну, умови оплати, планування, технологію будівництва, вид з вікон і т.д. Як показує практика, тільки одиниці цікавляться питаннями акустичного комфорту в майбутній квартирі.

 

Ситуація кардинально змінюється буквально відразу після заселення в новий будинок. Однією з топ-тем в чатах новоселів стає проблема поганої шумоізоляції. У даній статті ми спробуємо розібратися чому так відбувається і відповісти на питання чи можна поєднати на перший погляд непоєднувані поняття – багатоквартирний будинок і тишу.

 

 

 

 

Як шуми впливають на здоров’я людини

 

Багато людей сприймають шум всього лише як прикру незручність, а не як серйозну небезпеку для здоров’я. А між тим, за поширеністю серед дорослого населення, втрата слуху знаходиться на 3 місці, поступаючись тільки ішемічній хворобі серця та артеріальної гіпертензії.

 

Рівень шуму вимірюється в одиницях, що виражають ступінь звукового тиску –  децибелах. Рівень 20-30 децибел (дБ) практично нешкідливий для людини, це природний шумовий фон. Шум в 60-80 дБ викликає у людини розлади вегетативної нервової системи, 90-110 дБ (шум перфоратора) – зниження слуху. А шум в 115-120 дБ – це «больовий поріг», коли звуку, як такого, вже не чути, але відчувається біль у вухах. При 140-145 дБ (шум реактивного двигуна) можуть навіть лопнути барабанні перетинки. Шум в 150 дБ просто нестерпний, 180 дБ – смертельний для людини. Шум, навіть коли він невеликий (при рівні 50 – 60 дБ), створює значне навантаження на нервову систему людини, надаючи на людину психологічний вплив. Це особливо часто спостерігається у людей, зайнятих розумовою діяльністю. Відсутність необхідної тиші, особливо в нічний час, призводить до передчасної втоми. Звуки і шуми великої потужності вражають слуховий апарат, нервові центри, можуть викликати больові відчуття та шок. Шум викликає сильний стрес, який може призвести до безсоння, високого кров’яного тиску і порушення функцій мозку.

 

 

Хронічний вплив шуму може призвести до неврологічних і ендокринних порушень:

 

 – головного болю, втоми, підвищеної дратівливості, депресії, зниження концентрації уваги, швидкої стомлюваності, зниження працездатності;

 

– негативного впливу на когнітивний розвиток у дітей;

 

– порушень сну (сонливість вдень, тривожний сон в нічний час);

 

– значного зниження рівня тестостерону;

 

– почуттю тяжкості та шуму в голові, запаморочення при зміні положення тіла.

 

 

На початкових стадіях впливу шуму, люди скаржаться на неприємні відчуття в області серця у вигляді поколювань, прискореного серцебиття, що виникають при нервово-емоційній напрузі. Відзначається виражена нестійкість пульсу та артеріального тиску. Функціональні порушення, що виникають в системі кровообігу під впливом інтенсивного шуму, згодом можуть привести до стійких змін судинного тонусу, що сприяє розвитку гіпертонічної хвороби. При поєднанні шуму з вібрацією, порушення периферичного кровообігу більш виражені, ніж при впливі тільки шуму.

 

Пам’ятайте, що шум підступний, його шкідливий вплив на організм зовсім є незримим, непомітним і має акумулюючий характер, більш того, проти шуму організм людини практично не захищений. Саме тому шумоізоляцією майбутньої квартири необхідно цікавитися вже на етапі вибору житлового комплексу, так як потім, може бути вже пізно.

 

 

Які різновиди шумів бувають в багатоквартирних будинках

 

Як писав класик: «Всі щасливі сім’ї схожі одна на одну, кожна нещаслива сім’я нещаслива по-своєму». З шумоізоляцією в багатоквартирних будинках все з точністю навпаки. Багатоквартирні будинки будуються за різними технологіями, відрізняються по розташуванням, сильно відрізняються за вартістю, але мають одну загальну проблему – шумоізоляцію міжповерхових перекриттів. Залежно від способу впливу на перекриття, виділяють 2 типу шумів – повітряний і ударний. Коли ви чуєте спів сусідки або голосна розмова сусідів – це повітряний шум. Іншими словами, повітряний шум виникає при передачі звукових коливань через повітря і їх вплив на плиту перекриття. Частково повітряний шум розсіюється в повітрі.

 

Коли ви чуєте, як бігає сусідська дитина, цокає каблуками сусідка, сусід розкладає диван або ще гірше включає перфоратор, знайте – ви відчуваєте на собі вплив ударного шуму. Він з’являється при механічному впливі на перекриття. Ударний шум у порівнянні з повітряним створює набагато більше проблем мешканцям так як перекриття передає шум не тільки в суміжну квартиру, але і по всіх конструкцій будівлі. Саме на ударний шум припадає понад 70% скарг мешканців типового багатоквартирного будинку. Саме він завдає найбільшої шкоди здоров’ю людей. Як показує практика, навіть монолітно-залізобетонна плита товщиною 250 мм не врятує вас від впливу ударного шуму – при його впливі гранично допустимі норми шуму будуть значно перевищені.

 

Чи можна позбутися від проблеми ударного шуму в новобудові?

 

Чи є на ринку приклади багатоквартирних будинків де ефективно вирішена проблема шумоізоляції міжповерхових перекриттів?

 

Професійна шумоізоляція перекриттів в ЖК «МюнХаузен 2»

 

В основі ЖК «МюнХаузен 2» лежить ідея теплого, тихого сімейного будинку. Саме тому, при розробці концепції, ми поставили за мету забезпечити максимальну енергоефективність і акустичний комфорт, а також функціональність планувань сімейного типу. Для реалізації авторських планувань сімейного типу, а також для максимального використання можливостей вільного планування, нами була обрана монолітно – каркасна технологія будівництва. Ця технологія має безліч переваг на тлі інших технологій –  в тому числі й можливість вільного планування, рівномірна усадка будівлі, термін служби будівлі.

 

Використання 4-х -шарових стін (керамічна цегла, мінеральна вата товщиною 150 мм, повітряний прошарок і фасад з облицювальної цегли) крім енергоефективності дозволило нам захистити майбутніх мешканців від повітряного шуму, але залишалася проблема монолітного каркаса, який ретранслює ударні шуми по всій будівлі (знизу-вгору, згори-вниз та по діагоналі). Спільно з фахівцями компанії Acoustic Group, нам вдалося знайти комплексне рішення проблеми ударного шуму в кожній квартирі та в усьому будинку. У ЖК «МюнХаузен 2» буде використаний один з кращих матеріалів на ринку для професійної шумоізоляції перекриттів – Acufloor.

 

Acufloor –  це акустична плита з базальтового волокна, оброблена спеціальним гідрофобним складом. Вона буде використана як складова конструкції так званої плаваючої (пружної) підлоги, яка найбільш ефективно поглинає ударні навантаження і повітряний шум завдяки поєднанню пружних властивостей і щільності. До особливостей матеріалу також відносяться висока міцність, низька усадка і клас пожежної безпеки КМО. Індекс зниження шуму акустичних плит Acufloor становить близько 40 дБ. Цей матеріал в масштабах цілого багатоквартирного будинку ще не застосовувався. Раніше його використовували локально в студіях звукозапису, технічних приміщеннях з обладнанням, яке генерує ударні шуми, переговорних кімнатах.

 

Що ж дає застосування акустичних плит Acufloor (товщина тільки 20 мм) в кожній квартирі ЖК «МюнХаузен 2»? Використання професійної шумоізоляції перекриттів в кожній квартирі ефективно захистить вас і ваших сусідів не тільки від ударного шуму, але і від повітряного шуму між перекриттями. Комплексне використання акустичних плит у всіх квартирах дозволить позбутися від основного мінуса монолітно-каркасних будинків – схильності поширенню ударних шумів по каркасу будівлі. Можна сказати, що ЖК «МюнХаузен 2» може стати самим тихим монолітно-каркасних будинком на просторах колишнього Радянського Союзу. Крім шумоізоляції в конструкції підлоги акустичні плити Acufloor виконують функцію теплоізоляційного матеріалу.

 

Процес укладання теплоізоляційного матеріалу досить простий:

 

– Плити укладаються на підлогу впритул один до одного.

 

– По периметру приміщення укладається стрічкова звукоізоляційна прокладка Вібростек, яка виконує функцію демпфера.

 

– Зверху укладається щільний поліетилен.

 

– Заливається армована стяжка висотою 60 мм.

 

 

       

 

       

 

 

Детальніше про процес укладання акустичних плит і результати вимірів після шумоізоляції перекриття в одній з квартир компанії Domira Group ви можете переглянути за посиланням.

 

Звертати або не звертати увагу на шумоізоляцію при виборі квартири вирішувати вам і тільки вам! У ЖК «МюнХаузен 2» ми зробили все, щоб ви і ваші близькі чули тільки обрані звуки.